2. April

Generalna skupščina Združenih narodov je 2. april razglasila za svetovni dan avtizma.

Mednarodni dan avtizma spodbuja k boljšemu razumevanju avtizma v družbi, poziva voditelje in odločevalce, da vzpodbujajo šole, da odprejo svoja vrata otrokom, dijakom in študentom z avtizmom, poziva javne urade, velika in majhna podjetja, da si vzamejo čas in se poučijo o avtizmu in da začnejo zaposlovati osebe z avtizmom ter poziva k popolni integraciji oseb z avtizmom v družbo.

Z razglasitvijo 2. aprila kot svetovnega dneva zavedanja o avtizmu Generalna skupščina OZN tudi poziva k usposabljanju javnih uslužbencev, ponudnikov storitev, skrbnikov, družin in nestrokovnjakov za podporo integracije oseb z avtizmom v družbo, saj lahko le tako spoznamo njihov pravi potencial.

Ljudje z avtizmom imajo zelo velik potencial. Večina ima vizualne, umetniške ali akademske veščine. Za vzpostavitev resnično vključujoče družbe je nujno potrebno prepoznavanje talentov pri osebah z avtizmom, njihove pomanjkljivosti pa odpravljati z zgodnjimi obravnavami ter s sodobnimi uspešnimi terapevtskimi pristopi.